Beşiktaş ve Fenerbahçe 2019-2020 Forma Üreticileri Belli Oldu!

Adidas’la sözleşmeleri bu sezonla birlikte sona erecek olan Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin önümüzdeki sezon nasıl bir yol izleyecekleri belli oldu.



Bir Sezon Daha Adidas!

Beşiktaş’ın ve Fenerbahçe’nin Adidas ile olan mevcut sözleşmeleri 2018-2019 sezonu bitimiyle birlikte sona eriyor, bu nedenle iki takım da bir süredir yeni forma sponsorluğu sözleşmesi için uğraş içindeler ve bu uğraşların sonucunda 2019-2020 sezonunda da iki takımın sponsorunun da Adidas olacağını söylememiz artık mümkün. Ancak yaşanılan süreç oldukça çetrefilli. Gelin işin başına dönelim, bu süreç neden bu kadar uzadı önce bir ona bakalım, ardından detaylara ve forma fiyatlarına geçelim.

Sözleşme yenilemek için Adidas’ın son zamanlarda pek de istekli olmadığını sizinle daha önce paylaşmıştık. Adidas’ın bu isteksizliğinin temel sebebi ise Türkiye’de forma fiyatlarının dünya ortalamasının çok altında olmasıydı.


Mart 2018’de A Milli Takım’ın forma fiyatı büyük tartışmalara yol açmıştı. Bu tartışmaların yaşandığı dönemde biz de forma fiyatlarını diğer ülkelerle kıyaslayabilmek için iki farklı yöntemle bir araştırma gerçekleştirdik. Kur hareketleri nedeniyle tabloların şuanda birebir doğru olduğunu söyleyemeyiz ancak şuanki durum Türkiye için daha iç açıcı da değil.

İlk tablo, ülkelerin milli formalarının kendi ülkelerinde kendi para birimleriyle satış fiyatlarının Amerikan Doları olarak karşılığını gösteriyor. Görüldüğü üzere Türkiye, Dünya’nın başlıca futbol ülkeleri ve başlıca ekonomileri arasında açık ara farkla en ucuza forma satılan ülke konumunda. Bu istatistiğe gelecek tepkiler ise açık: “Onların durumlarıyla bizim durumlarımız bir mi?”, “Sen asgari ücret ne kadar biliyor musun?” vs. Evet, Türkiye ekonomisinin İzlanda’yla veya İngiltere’yle bir olmadığı açık. Peki bu formalar gerçekten de bu kadar pahalı mı? Bunun için gelin ikinci grafiğimize bir göz atalım.

İkinci tablomuz ülkesinde asgari ücretle çalışan bir vatandaşın kendi milli formasını kendi ülkesinden kendi para birimiyle alabilmek için maaaşının ne kadarından feragat etmesi gerektiğini ve bir asgari ücretle kaç forma alınabileceğini gösteriyor. Bu tablonun bir kaç istisna haricinde bir önceki tablonun zıttı olmasını beklemek mümkün ve sonuç da öyle. Çünkü bir ülkenin parası ne kadar değersizleşirse, ülkenin alım gücü ne kadar düşerse üreticiler forma fiyatlarını da ipin ucu kaçmayacak şekilde ülke standartlarında tutmaya çalıştığından forma fiyatı dolar bazında düşüyor. Ancak bir önceki tabloda en ucuz forma satılan ülke konumunda olan Türkiye’nin bu tabloda orta sıralarda yer aldığını görebiliyoruz. Bunun anlamı üzücü de olsa şu; Türkiye’de forma fiyatları üreticinin koymak istediği ve kendisine göre koyması gereken fiyatların çok altında. İşte Adidas da özellikle son birkaç senedir tam olarak bu olaydan rahatsızdı ve forma fiyatlarını arttırmak için kulüplere baskı yapıyordu ancak kulüpler forma fiyatlarının çok uçuk rakamlara çıkmasını ellerinde zaten bir sözleşme olması nedeniyle önleyebildiler. Mevcut durumda ise Adidas’a yeni bir sözleşme için forma fiyatları konusunda yeni bir söz hakkı doğdu ve Adidas yeni bir sözleşme için forma fiyatlarını yükseltmeyi şart koştu. Bu sponsorluk işinin bu kadar uzamasının en temel sebebi de işte burada doğan anlaşmazlıktı.


Beşiktaş ve Fenerbahçe yeni bir sponsor için çeşitli arayışlara giriştiler. Beşiktaş konusunda su yüzüne çıkan çok fazla bilgi olmamakla birlikte Fenerbahçe için Doğuş Grubu aracılığıyla Under Armour’un talip olduğunu, Türkiye’ye giriş yapmak isteyen New Balance’nin istekli olduğunu ve son olarak da Nike ile ciddi bir aşama kaydedildiğini hem kendi kaynaklarımızdan hem çeşitli muhabirlerden ve gazetelerden duyduk, gördük ve sizinle paylaştık. Ancak anlaşılan o ki bu arayışlardan elle tutulur bir sonuç alınamadı ve takvim iyice daralmaya başlayınca can simidi olarak iki ekip de Adidas’la yeni bir anlaşma yoluna girdiler.

Yeni anlaşmalarla ilgili ise bilinmeyen bazı şeyler var. Öncelikle bu anlaşmaların süreleri hakkında henüz bilgimiz yok, iki anlaşmanın da gelecek sezonu kurtarmak adına bir senelik yapılmış olma ihtimali bulunuyor. Eğer durum böyleyse sponsor arayışları ertesi sene için hız kesmeden devam edecektir. İkinci bilinmeyen ise kimin ne taviz verdiği. Yukarıda uzunca anlattığımız üzere Adidas forma fiyatlarından zaten memnun değildi ve zam yapmak istiyordu, bu sene yaşanan ekonomik kriz ise işlere tuz biber ekti. Dolayısıyla böyle bir ortamda Adidas’ın zam talebinden vazgeçmiş olması biraz zor görünüyor. Efsane Çubuklu‘nun edindiği bilgiler de bu tahminimizi doğrular nitelikte. Efsane Çubuklu’ya göre Beşiktaş’ın önümüzdeki sezon giyeceği formaların fiyatları minimum 260 TL olacak. Bu fiyat politikasının aynı şekilde Fenerbahçe için de uygulanacağını söylemek mümkün. İşin bir de sponsorluk için Adidas’ın ödeyeceği para kısmı var. Türk takımlarının zaten çok büyük sponsorluk ücretleri alamadığını geçmişten de biliyoruz ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum bu ücretlerin daha da düşmesine yol açabilir gibi görünüyor.

Adidas’ın Beşiktaş ve Fenerbahçe ile bir sezon daha çalışacak olmasından mutlu musunuz? Değilseniz hangi markaları tercih ederdiniz? Görüşlerinizi bizimle sayfanın altındaki yorum kısmından, twitter’dan ve curiouscat’ten paylaşın.